Historie

Bed & breakfast “Op de Kuyerlatten”, aan de Kuyerhuislaan, is landelijk gelegen aan de rand van Zwolle. De straat dankt zijn naam aan de wachttoren die hier in de middeleeuwen stond. Ook wel Koeurhuis of Cuyrhuis genoemd. Vanuit de wachttoren had men een goed overzicht op de wijde vlakten in de omtrek, zodat men de wacht kon houden over de beesten die daar weidden.

De Kuyerhuislaan heeft een lange geschiedenis en inmiddels meerdere benamingen gehad. Van Kuijerhuisweg tot Watersteeg in 1825 (na een overstroming) tot Kuyerhuislaan halverwege de twintigste eeuw.

De Berkumse zijde van de Kuyerhuislaan komt nu uit op de Nieuwe Vecht, een water gegraven in 1600 als verbinding tussen de stad Zwolle en de Overijsselse Vecht. Met de nieuwe Vecht werd beoogd Zwolle tot hoofdstapelplaats van turf te maken. Door de geringe diepte van de nieuwe Vecht werd dit niet bewaarheid.

Aan de Kuyerhuislaan werd van 1844 tot 1941 tol geheven. Het heette toen de Watersteeg. De weg was afgesloten met een tolhek. Voor boerenwagens, huifkarren, rijtuigen en auto’s moest een dubbeltje tol betaald worden. Op de plaats van het tolhuis is in 1973 een nieuw huis gebouwd: ‘’d Olde Tol’.  myphoto-6131104 Bed & Breakfast op de Kuyerlatten0665

De woonkamer met een heerlijke zitplek

De woonkamer met een heerlijke zitplekOp de Kuyerlatten vanuit de lucht